Chi è la Vostra insegnante? Wie is jullie Italiaanse lerares?

Sinds  10 jaar geef ik  Italiaanse les in Meerssen. Mijn naam is Jacqueline Hogenhuis 57 jaar en ben bi-lingual Nederlands-Italiaans.

Al sinds mijn geboorte kom ik ieder jaar in Lazise aan het Gardameer waar mijn grootvader een huis bouwde in 1961 direct aan het Meer. In Lazise ben ik opgegroeid tussen de Italiaanse kinderen en leerde van hen spelenderwijs Italiaans. Op mijn verjaardagen in Juli werden mijn Italiaanse vriendinnen uitgenodigd en zo leerde ik de taal uiteindelijk vanzelf.

Op 15- jarige leeftijd was de tijd rijp om mij echt te gaan verdiepen in de Italiaanse taal en verbleef ik 6 maanden in Verona bij een advocatenfamilie als au-pair en volgde privé Italiaans lessen in Verona.

In de jaren daarna was ik werkzaam in het toerisme als cultureel reisleidster, tolk/vertaalster, entertainster en gaf ik op 18-jarige leeftijd al Italiaanse les aan toeristen.

Na het behalen van mijn diploma Algemene Vakschool voor het Reisbureau Bedrijf in Leiden en nadat ik een aantal jaren voor American Express in Amsterdam heb gewerkt, ben ik weer naar Italië vertrokken en heb daar 10 jaar gewerkt voor Reisbureau Europlan in Bardolino  Cultureel Reisleidster ten behoeve van Franse, Duitse en Engelse toeristen.

Mijn werk bestond uit het gidsen van dagtochten naar alle kunststeden in Noord-Italië. Waaronder Verona, Venetië, Brescia, Milaan, Bergamo, Mantua, Bolzano, Vicenza, Padua en Florence.

In het jaar 2000 ben ik teruggekomen naar Maastricht en  ben ik 10 jaar geleden officieel gestart met het geven van Italiaanse cursussen. Hierbij ligt de nadruk op de gewonespreektaal, die u  nodig hebt als u op vakantie gaat naar Italië. Hiervoor gebruik ik de communicatieve methode van uitgeverij Intertaal “Con Piacere”  en het lesmateriaal Al Dente 1 en 2 van Edizioni Casa delle Lingue van Uitgeverij Talenland. Daarnaast gebruik ik ook heel veel zelf ontwikkeld studiemateriaal en lesboeken uit Italië. Daar ik een autodidact ben en zelf zo lang in Italië gewoond en gewerkt heb, weet ik als geen ander wat de verschillen zijn tussen de Italiaanse  en de Nederlandse taal en cultuur. Dit weet ik op een enthousiaste manier over te brengen aan mijn cursisten. Naast het doceren van de Italiaanse taal komen de aspecten van het dagelijkse leven, de cultuur en de geschiedenis ook aan bod. Italiaans is de taal waarvan het meeste wordt gehouden in de hele wereld en bovendien de 4e taal op de wereld ranglijst die mensen graag willen leren omdat ze het mooi vinden.

Tijdens de cursus bied ik u  de mogelijkheid om bij voldoende belangstelling, onder mijn professionele reisleiding 4 dagen naar Venetië, Verona, Mantua of Bergamo te gaan. Zo past U in bella Italia toe hetgeen u heeft geleerd tijdens de Italiaanse les in Meerssen. In April 2019 georganiseerd voor mijn leerlingen nar Mantua en verbleven wij in Hotel Gonzaga midden in het oude centrum en hebben mijn leerlingen Italiaans kunnen spreken met de locale bevolking.

De avondcursussen vinden plaats  in de vergaderzaal van Cafe de Keizer in Meerssen. De privelessen zijn bij mij thuis.

Wil je net zo goed Italiaans leren spreken zoals ik en wil je meer weten over Italie en de Italiaanse cultuur doe jezelf dan een cursus Italiaans cadeau bij mij.

De inschrijvingen voor de nieuwe reeks cursussen die in September van start gaan  zijn reeds mogelijk.

Le iscrizioni per i nuovi corsi di Italiano per i principianti e gli avanzati che iniziano in Settembre 2019  sono gia aperte.